Op zondag 15 mei wordt Titus Brandsma heilig verklaard. Maar wie was deze priester, karmeliet, journalist en verzetsheld eigenlijk? En waarom wordt hij heilig verklaard?

Anno Sjoerd Brandsma werd in 1881 geboren in het Friese Oegeklooster. Op 17-jarige leeftijd trad hij in bij de Orde der Karmelieten en ontving hij de kloosternaam Titus. Na zijn priesterwijding in 1905 vertrok hij naar Rome om filosofie te studeren. Teruggekomen in Nederland werd hij hoogleraar filosofie aan de katholieke Universiteit van Nijmegen, waarvan hij later ook rector magnificus werd.

Verzet 

Naast zijn academische werk ontwikkelde pater Titus zich als journalist. In 1941 werd hij door aartsbisschop De Jong van Utrecht aangesteld om de belangen van de katholieke pers te verdedigen. Hij stelde richtlijnen op waarin het katholieke tijdschriften verboden werd advertenties van de NSB te plaatsen. Ook verzette hij zich tegen het verwijderen van Joodse leerlingen van katholieke middelbare scholen.

In 1942 werd hij gearresteerd door de Gestapo, waarna hij in het Oranjehotel in Schevingen terecht kwam. Daar stelde hij een strak gebedsschema voor zichzelf op: hij zou zich in zijn cel meer karmeliet hebben gevoeld dan ooit tevoren. Uiteindelijk belandde hij in concentratiekamp Dachau, waar hij in juli 1942 na een dodelijke injectie om het leven kwam.

Heiligverklaring

In 1982 werd aan pater Titus postuum het Verzetsherdenkingskruis toegekend. Drie jaar later besloot paus Johannes Paulus hem zalig te verklaren.

Eind vorig jaar kondigde paus Franciscus aan dat Brandsma heilig zou worden verklaard, omdat er op zijn voorspraak een wonder gebeurde: een Amerikaanse pater zou in 2004 zijn genezen van kanker nadat hij tot Brandsma had gebeden.

Op zondag 15 mei wordt Titus Brandsma tijdens een mis op het Sint-Pietersplein in Rome heilig verklaard. Paus Franciscus gaat dan voor in een pontificale hoogmis. Deze plechtigheid begint om 10.00 uur en wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO2. Het commentaar is van Wilfred Kemp.

Eerder die ochtend, van 9.30 – 10.00 uur, presenteert Leo Fijen vanuit Bolsward, Titus' geboorteplaats, een gespreksprogramma over de betekenis van deze heiligverklaring en de betekenis van Titus Brandsma vandaag de dag. Gasten zijn theologe Susan Boukema-Koopman en Pascal Arts, directeur van het Titus Brandsma museum in Bolsward. Ook wordt een korte biografie getoond en zijn er gefilmde bijdragen vanuit Rome en Friesland: hoe bereiden gelovigen zich voor op dit kerkhistorisch moment?

Benieuwd geworden?

De heiligverklaring van Titus Brandsma is te zien op zondag 15 mei vanaf 09.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.